Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα eshop αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του συνολικού εμπορίου.
Τα 3 τελευταία χρόνια, το ποσοστό των αγορών που πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά ήταν ανοδικό. Πλέον μιλάμε για περίπου το 50% των αγορών να γίνονται ηλεκτρονικά.
Αυτό σημαίνει ότι η ευκαιρία είναι τεράστια και αυτοί που έχουν ξεκινήσει, αυτή την στιγμή απολαμβάνουν τις αυξημένες πωλήσεις.
Πλέον οι πελάτες έχουν εξοικειωθεί με τον τις ηλεκτρονικές αγορές και από εναλλακτικό τρόπο αγοράς έχει γίνει πλεόν ο κυρίως τρόπος αγοράς για πολλούς.
Πως μπορεί άλλωστε να συγκριθεί η ευκολία του να συγκρίνει ο πελάτης τις τιμές ενός προϊόντος online και να κάνει άμεσα την αγορά μέσα σε λίγα λεπτά; Επιπλέον αυτής της ευκολίας, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Όσο προχωράει η τεχνολογία και έξυπνοι άνθρωποι βρίσκουν νέους τρόπους να πουλήσουν τα προϊόντα, όλοένα θα αποκτούν μεγαλύτερη δημοφιλία τα eshop.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που οι περισσότεροι το έχουμε κάνει και συχνά το παραβλέπουμε: πόσες φορές έχουμε δει ένα προϊόν online μόνο και μόνο επειδή το θέλουμε απελπισμένα και πολύ σύντομα επισκεπτόμαστε το κατάστημα; Αυτή είναι μια ακόμη λειτουργία που έρχεται από την κατασκευή eshop.
Οπότε, φυσικά και δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος το ηλεκτρονικό κατάστημα του.
Αντιθέτως, είναι η πιό κατάλληλη στιγμή.
Απο τις συχνότερες ερωτήσεις για την κατασκευή eshop είναι η ερώτηση του κόστους.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πακέτα για κατασκευή eshop στην αγορά, που περιλαμβάνουν διαφορετικές πλατφόρμες ή CMS, όπως κατασκευή eshop με WordPress / WooCommerce, PrestaShop, Magento, Joomla, και άλλα πολλά, αλλά η δύσκολη ερώτηση που ρωτάει ο ενδιαφερόμενος είναι: Ποιό μου ταιριάζει;
Είναι εντυπωσιακό το πόσες τεχνολογίες περιλαμβάνονται για την κατασκευή eshop, αλλά τελικά αυτό που ενδιαφέρει την επιχείρηση είναι να φέρει πελάτες και να πουλήσει.
Έτσι έχοντας αυτό σαν γνώμονα, χρειάζεται καλή ανάλυση για τις απαιτήσεις που έχει η επιχείρηση και πως θα καλυφθούν αυτές ώστε να μπορέσει να κοστολογηθεί σωστά. Μερικές από τις απαιτησεις ώστε το eshop να είναι υψηλών επιδόσεων (το οποίο θα μεταφραστεί άμεσα σε πωλήσεις) είναι:
Επιπλέον των παραπάνω, σημαντικό είναι εαν η επιχείρηση θέλει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για eshop όπως το e-Λιανικό, καθώς εκεί υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για να μπορεί να γίνει το eshop με επιδότηση. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται επιπλέον γλώσσες και υλοποίηση ιστοσελίδας για ΑμεΑ με το πρότυπο WCAG.
Όπως και να έχει, κάποια επιχείρηση που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει οικονομικά μπορεί να πετύχει δημιουργια eshop με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και να πουλάει από την πρώτη μέρα, με ένα πακέτο όπως το basic πακέτο μας που περιγράφεται στην σελίδα Κατασκευή eshop.
Αφού γίνει η κατασκευή πρέπει να θυμόμαστε ότι το eshop είναι ζωντανό και τα πάντα μπορούν να αλλάξουν θέλουμε.
Κατά κύριο λόγο, το eshop αναλαμβάνει μόνο του τις περισσότερες δουλειές. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις προχωράνε στην κατασκευή eshop: Αυτοματοποίηση.
Σκοπός είναι το eshop να εξυπηρετεί τους πελάτες και να πουλάει μόνο του 24/7. Να χρειάζεται λίγη δουλειά από μεριάς ενημέρωσης και μετά το eshop να κάνει αυτό για το οποίο έχει φτιαχτεί.
Οπότε στην ουσία οι εργασίες της επιχείρησης περιορίζονται στην διαχείριση παραγγελιών και ενημέρωση προϊόντων.
Όσον αφορά την διαχείριση παραγγελιών, αυτό είναι κάτι που γίνεται ήδη και από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν eshop οπότε στην συνηθισμένη περίπτωση δεν θα επιβαρύνει την δουλειά. Ο μόνος τρόπος να επιβαρύνει η διαχείριση παραγγελιών την καθημερινότητα είναι αύξηση των παραγγελιών, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο όταν γίνεται δημιουργία eshop και είναι καλοδεχούμενο.
Για την εισαγωγή και ενημέρωση προϊόντων όμως, εδώ υπάρχει κάποια διαφορά, αλλά είναι συχνά διαχειρίσιμη, και θα εξηγήσω το γιατί. Συχνά η πληροφορία στο τι πρέπει να γίνει στα προϊόντα, υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή. Υπάρχουν αρκετοί προμηθευτές που δίνουν λίστες με πληροφορίες των προϊόντων που πουλάνε, και εφόσον αυτά είναι σε ηλεκτρονική μορφή, φυσικά μπορούν να εισαχθούν στο eshop. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, πολλές επιχειρήσεις έχουν και άλλα συστήματα για να κρατάνε τις πληροφορίες για τα προϊόντα που πουλάνε, όπως κάποιο ERP. Σε εκείνη την περίπτωση η ενημέρωση, μπορεί να γίνει πού πιο αποτελεσματικά, καθώς όλα είναι στον έλεγχο της επιχείρησης.
Όμως ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν τα παραπάνω, υπάρχουν λύσεις. Ένα παράδειγμα είναι να φορτωθούν οι πληροφορίες από Excel ή κάποιο άλλο αρχείο που υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί να βρεθεί λύση και ο χρόνος που θα επενδύεται θα είναι ελάχιστος βάση των εσόδων από τις πωλήσεις που θα εκτοξευτούν.
Υπάρχουν κάποιες απλές ερωτήσεις για να το μάθετε αυτό:
Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε σίγουρα μπορείτε να τα καταφέρετε.
Εκτός της διαχείρισης μέσω της σελίδας, σε ορισμένες πλατφόρμες υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης μέσω εφαρμογής από έξυπνο κινητό (smartphone). Για παράδειγμα εαν προχωρήσετε στην κατασκευή eshop με WordPress / WooCommerce, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν και μπορείτε να συνδεθείτε άμεσα στο eshop από την πρώτη στιγμή.
Είναι συνηθισμένη η περίπτωση που δεν υπάρχει τεχνική γνώση πάνω στην δημιουργία eshop. Όλες οι επιχειρήσεις που έχουν πλέον ένα λειτουργικό eshop, κάποια στιγμή κλήθηκαν να κατασκευάσουν ένα, και πιθανώς χωρίς να έχουν τις γνώσεις. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να βρεθεί συνεργάτης εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται σιγά και μετά από την γνωριμία με την ομάδα κατασκευής του eshop και την έμπρακτη απόδειξη στην καθημερινότητα της κατασκευής.
Συνηθισμένα πράγματα που μπορεί να ρωτηθούν ώστε να καταλάβει κάποιος εαν έχουν την εμπειρία να κατασκευάσουν ένα πετυχημένο eshop είναι πράγματα όπως
Είναι απλές ερωτήσεις, αλλά σίγουρα μπορούν να δείξουν αμέσως και εύκολα ποιος μπορεί να κάνει την δουλειά και εαν μπορεί να την κάνει καλά.